3 Beroemde muurschilderingen uit de geschiedenis

Zet zelf de geschiedenis voort!

Grotten van Lascaux
Deskundigen dateren de oudste rotsschilderingen uit deze grot op 15.000 v.Chr, de jongste op 10.000 v.Chr.

Muurschilderingen kwamen al voor in de prehistorie! Omdat er toen nog geen schrift bestond was dit de enige manier om verhalen vast te leggen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de grotten van Lascaux.

Graftombe van Pashedu, Deir el Medina
Graftombe van Pashedu, Deir el Medina

Natuurlijk mogen we ook de oude Egyptenaren niet vergeten! Tempels en grafmonumenten werden hier op bijzonder kundige manier beschilderd met prachtige kleuren en symbolen. Ook plafondschilderingen horen hier bij. Het beroep van schilder was maar voor enkelen weggelegd, omdat bijna niemand het hiërogliefenschrift meester was had een kunstenaar hoog aanzien in deze cultuur!

sixtijnse kapel muurschildering
Sixtijnse kapel van Leonardo Da Vinci

De Romeinen op hun beurt ontwikkelden de fresco-techniek die vele eeuwen de standaard zou vormen voor het verluchtigen van wanden. Fresco is een techniek op waterbasis. De dragende pleisterlaag lost op in de regen, daarom zijn fresco's alleen te vinden op binnenmuren.

 

3D-Graffiti

Ook graffiti is van oorsprong een begrip uit het Latijn, waarmee de Romeinen cultuuruitingen in de openbare ruimte uitdrukken. Dat is tegenwoordig natuurlijk nog steeds zo. Denk aan hedendaagse muurgedichten en het nieuwste op dit gebied: 3D graffiti!

Zin om zelf wat cultuur in huis te halen? Een muurschildering is een originele en persoonlijke manier om uw eigen sfeer in huis te creëren. Helemaal op maat gemaakt en uniek! Kijk eens rond op mijn portfolio om voorbeelden van muurschilderingen te zien.

2 thoughts on “3 Beroemde muurschilderingen uit de geschiedenis

 1. Josephine van Dijk

  Hi Saskia,

  Goede site, leuke werken en dank voor de nuttige tips!
  (Ik kreeg zelf het verzoek om een muurschildering te maken en zag mij al kliederen met de fresco techniek; geruststellend dat het volgens jou ook met arcylverf kan). :-)

  Vriendelijke groet,
  Josephine

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *